Over mij en mijn werk

Oorspronklijk eilandbewoonster (geboren op Texel), sinds lang een 'stadse'(Amsterdam), en daartussendoor af en toe voor langere periodes op verschillende plekken op deze aardbol vertoefd (Israël, Nieuw Zeeland, Australië, Spanje, Nepal).

Volken en culturen, de 'condition humain', ambachtelijk vervaardigd textiel; het zijn zaken die me boeien en die ik opzoek zowel in eigen land als in andere landen. Wat ik tegenkom kan een aanleiding zijn voor een nieuw werk of project.

 

 

Kruisbestuivingen

 

Het verbinden van ogenschijnlijke tegenstellingen loopt als een rode draad door mijn werk heen. Textiel, als materiaal of concept speelt hierin een belangrijke rol.

Een hoofdkussen van prikkeldraad, een bloeiend tulpentapijt gebaseerd op een Turkse kelim, een plattegrond van wol van het schapeneiland Texel. Het zijn enkele voorbeelden van de grote variatie aan werken die ik, soms samen met anderen, maak.

Twee of drie dimensionaal, groot of klein, er zit altijd een idee achter het werk; het is vaak niet wat het in eerste instantie lijkt. 

Een werk moet ‘rond’ zijn: het idee en het materiaal zijn wederzijds van elkaar afhankelijk, en bepalen tezamen de inhoud van het werk. 

 

Erna van Sambeek, 2015