Made in China
Made in China

Made in China

2016, 2x2 meter, tweedehands kleding, geknipt.

 

Een tijdelijk tapijt, gemaakt van aan repen geknipte, tweedehands kleding.

De repen kleding liggen in patroon, los op de grond.

 

 

 

Geïnspireerd door een 19de eeuws, handingekleurd borduurpatroon van een bos tulpen, wilde ik een werk maken dat associaties oproept met een bloeiend tulpenveld. Een in kleur knallend, ‘vol’ tapijt,  was mijn idee.

 

De abstracte compositie vond ik door in te zoomen op het patroon: een stukje van het voorste blad van de rode tulp is het geworden.

Dat de kledingstukken die ik heb gebruikt ooit van anderen zijn geweest en daardoor een geschiedenis hebben, heeft voor mij een extra waarde: het verbindt het werk met de realiteit.

 

In één van de kledingstukken vond ik een labeltje ‘Made in China’. Het riep bij mij meteen associaties op van snelle, goedkope producten, die onder vaak slechte omstandigheden in sommige Aziatische landen worden geproduceerd. Een grote tegenstelling met het patroon, dat handmatig is ingekleurd, en ontworpen om aandachtig, met de hand te worden uitgevoerd.

 

Naast inzoomen versus uitvergroten, materiaal met een geschiedenis, snelle, fabrieksmatige productie tegenover langzaam handwerk, speelt tijd ook een rol in dit werk. De papieren patronen uit vroeger tijd zijn bewaard gebleven, en zullen dat voor de toekomst ook blijven. Het tapijt is tijdelijk, en zal nadat het tentoongesteld is weer ontmanteld worden.Net als een echt tulpenveld zal het slechts korte tijd ‘bloeien’.