Over mij en mijn werk

Oorspronklijk eilandbewoonster (geboren op Texel), sinds lang een 'stadse'(Amsterdam) en regelmatig, soms voor langere periodes, op verschillende plekken op de aardbol rondgekeken.(Australië, Spanje, Nepal, China, Marokko, India).

Volken en culturen, ambachtelijk vervaardigd textiel, de verbinding tussen mens en natuur: het zijn zaken die me boeien en die ik opzoek zowel in eigen land als in andere landen. Wat ik tegenkom kan een aanleiding zijn voor een nieuw werk of project.

 

 

Kruisbestuivingen

 

Het verbinden van ogenschijnlijke tegenstellingen loopt als een rode draad door mijn werk heen. Textiel, als materiaal of concept speelt hierin een belangrijke rol. 

Een plattegrond van wol van het schapeneiland Texel, een vogelveertje afgebeeld in schapen- en mensenhaar, kapotte borden gerepareerd met textiel. Het zijn enkele voorbeelden van de grote variatie aan werken die ik, soms samen met anderen, maak.

Twee of drie dimensionaal, groot of klein, er zit altijd een idee achter het werk; het is nooit wat het in eerste instantie lijkt. 

Een werk moet ‘rond’ zijn: het idee en het materiaal zijn wederzijds van elkaar afhankelijk, en bepalen tezamen de inhoud van het werk. 

 

Erna van Sambeek, 2020