Zand
Zand
Zand

Zand

2013

voor kunstroute Klifhanger, in Zorgboerderij Novalishoeve, Den Hoorn, Texel

 

Boeddhisten vieren met het maken zandmandala’s de vergankelijkheid van het leven, Navajo-indianen kennen hun zandschilderingen een helende werking toe, Aboriginals geven middels afbeeldingen in zand hun ontstaansgeschiedenis door.

 

In West-Friesland was het de gewoonte de lege zomerstal aan te kleden. Men strooide zand en schelpjes op de vloer, legde er kleden neer en zette er het mooiste porselein en aardewerk op om te pronken.

Voor de kunstroute Klifhanger in Den Hoorn op Texel kleedde ik de zomerstal van Zorgboerderij Novalishoeve aan.

 

Samen met enkele bewoners van de boerderij en uit het dorp maakte ik een zandtapijt van oeroud materiaal uit de omliggende duinen. Uitgangspunt voor het ontwerp waren tekeningen van hen. Het thema van deze tekeningen was Den Hoorn en omgeving.

We de plek in de zomerstal van de hoeve geëgaliseerd, afrastering tegen de rondscharrelende kippen rondom bevestigd, en daarna het zand in patroon op de donkere aarde gestrooid.

 

Een maand lang lag het voor het publiek te pronken in de stal. Na deze maand hebben we het kleed gezamenlijk weer verwijderd, door het witte zand door de donkere aarde te harken.

 

 

Kunstroute: www.klifhanger.nl

Locatie:    www.raphaelstichting.nl/novalishoeve/